15 Şubat 2011 Salı

Cevapçının İkinci Konuşmaya Genel Yaklaşımı

Cevapçının ikinci konuşmasına sıra geldiğinde neler olduğunu bir düşünelim. Açan ilk deklaresi ile elini tarif etmeye başladı. Cevapçı açanın elini tarif etmesini isteyerek ilk deklaresini verdi. Ondan sonra açan ikinci deklaresini vererek elinin kuvvetini ve dağılımını daha fazla tasvir etti. Mesela konuşmalar şöyle cereyan etmiş olabilir:

                   AÇAN        CEVAPÇI
                   1♥               1♠
                   1SA

Cevapçı açandan iki deklare duymuş oldu ve nihai kontratın seviye ve rengini karar vermeye hazırdır. Durum, ortağı 1SA açtığı zamandaki cevapçının durumuna benzer. (Bölüm 3) Cevapçı açanın elinin çok iyi tarifini öğrenmiş durumdadır. Mesela, yukarıdaki sekansta, cevapçı açanın minimum puanı olduğunu; dörtten az piki ve beş kartlı körü olan dengeli bir eli olduğunu bilir. Başka bir örneğe bakalım.

Ortağınız bir renk ile oyun açar. Siz, en az altı puanınız ve en az dört kartlı renginizi belirtmek üzere yeni bir renk deklare edersiniz. Ortağınız başka bir renk deklare eder ve sıra size gelir. Kararınızı nasıl verirsiniz?
                   Batı            Kuzey         Doğu          Güney
                                      1♣              pas             1♥
                   Pas             1♠               pas             ?

Cevapçının ikinci konuşması konusu basit bir şey değildir. Zira sıra cevapçının ikinci deklaresine gelinceye kadar konuşmalar çok farklı yol izleyebilir. Bazen açanın eli limite olabilir ama bazen olmayabilir. Mesela yukarıdaki sekansta, açanda minimum (13-15) veya vasat (16-18) el olabilir.

Cevapçının ikinci konuşmasına karar verirken avantajlarından biri de pas geçme lüksüne sahip olmasıdır. Açanın ikinci deklarelerinin çoğu (yukarıdaki yeni renk deklaresi dahil) forsing değildir.


 İkinci defa konuşma sırası kendine geldiğinde, cevapçının pas geçmesine müsaade edilir, ancak hala zon yapma ihtimali varsa konuşmaları açık tutmaya gayret etmelidir.



Yani, ikinci defa konuşma sırası kendine geldiğinde cevapçı, zon yapılmasının mümkün olmadığına kesinlikle kani olduğu zaman pas geçmelidir. (Tabii açanın ikinci rengini birinciye tercih ediyorsa)

Cevapçı Elinin Kuvvetini Kategorilere Ayırır

Cevapçı elinin hangi puan kategorisine girdiğine karar verir:

                   Minimum el                   6-9 toplam puan
                   Vasat el                         10-11 toplam puan
                   Maksimum el                12 artı toplam puan

Cevapçı olarak, açanın tarif ettiği elde kaç puanı olduğunu dikkate alır, kendi puanınız ile onu toplasınız ve ellerin partskora mı yoksa zona mı ait olduğuna karar verirsiniz.

Cevapçı Dağılımı Dikkate Alır

Cevapçı olarak, açanın açık konuşması ve ikinci deklaresi ile belirttiği dağılımı hakkındaki bilgiyi de dikkate alırsınız. Kendi elinizin dağılımına bakarsınız ve altın fit olup olmadığına karar verirsiniz. Kontratı zona sürükleyecekseniz, majör bir renkte altın fit olup olmadığına bakarsınız. Aksi takdirde, 3SA’ya yönelirsiniz. Partskorda oynayacaksanız, mümkün olan altın fite yönelirsiniz. Yoksa sanzatu partskorunda kalırsınız.

Cevapçının Deklarasyon Mesajlarını Kullanması

Cevapçı kaptan olduğu için cevapçının vereceği deklarasyon mesajları açan için önemlidir.

Sign-off deklaresi: Cevapçı açanın ikinci deklaresini duyduktan sonra kontratın seviyesine ve rengine karar verecek bilgiye sahip olabilir. Cevapçı bir sign-off deklare verince açanın pas geçmesi gerekir.

Davet deklaresi: Cevapçı, hala ortaklığın partskora mı yoksa zona mı ait olduğuna karar verecek kadar bilgiye sahip olmayabilir. Bu durumda cevapçı bir davet deklaresi yapar. Bu deklare açana, puanları eğer ifade ettiği kategorinin alt limitinde ise pas geçmesini ve üst limitinde ise devam etmesini söyler.

Forsing deklare: Cevapçı zona yetecek puanın olduğunu bilir ama doğru renge karar vermek için açandan ilave bilgiye ihtiyacı olabilir. Bu durumda cevapçı forsing bir deklare yaparak açanın dağılımını anlatmasını ister.

Cevapçının Rolü

Cevapçı olarak siz kapansınız. Bilmecenin parçalarını bir araya koyup çözümü bulmalısınız. Açanın puanları 3 puanlık limit dahilinde belirtilmiş olur ve siz kendi elinizdeki puanları bilirsiniz. Ayrıca altın zon için toplam 25 puan gerektiğini de biliyorsunuz. 25’ten az puan olunca partskorda kalmalısınız.

Ayrıca zltın fit olunca fazladan bir löve alınabileceğini de biliyorsunuz onun için sekiz veya daha fazla kart olan bir renk bulmaya çalışırsınız. 25 toplam puan varsa ama altın fit yalnız minör renkte ise, kontrat muhtemelen 3SA’da oynanır.


Cevapçı olarak bütün bilgileri toplayıp karar vereceksiniz:
·        Hangi seviyede       zon veya partskor
·        Hangi renkte          altın fit veya sanzatu


Basit Tutun

Her elde ideal kontratı bulmak mümkün değildir. Bazen koz kontratı daha iyi olacağı halde sanzatuda oynarsınız. Bazen zon yapabileceğiniz halde partskorda oynarsınız. Cevapçı sahip olduğu bilgilere dayanarak en iyi kararı verir. Cevapçı daima şu sorulara cevap arar: “Hangi seviyede?” ve “Hangi renkte?” . Daha sonra da ideal olmasa da tatminkar bir kontrata karar verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder