15 Şubat 2011 Salı

Oyun Prensipleri

Önceki bölümlerde anlatılan löve sağlama teknikleri (promosyon, uzunluk empas) hem sanzatu hem de koz kontratlarında kullanılır. Buna karşılık, koz kontratında alternatifleri analiz ederken, deklaran ilave löve sağlamanın yeni yollarını da keşfeder. Bunlardan birisi yerin kozlarından istifade etmektir.

Yerden Çakmak

         KUZEY (yer)       GÜNEY (deklaran)
         ♠ 4                       ♠ A32
         ♥ 987                            ♥ ARDV10
         ♦ 7654                 ♦ A2
         ♣ 87654               ♣ A32

Farz edelim Güney körün koz olduğu bir kontratta oynuyor. Güneyin sekiz sağlam lövesi var: beş kör lövesi ve diğer renklerde üç as. Eğer Güney sağlam lövelerinin hepsini çekerse, elinde beş tane kart kalır ve bunların hiçbiri alıcı olmaz bunlara perdan denir.

Koz oynamanın avantajlarından biri de bazen kaybedeceğiniz bir löveyi kazanmak için kozları kullanabilmektir. Yukarıdaki ellerde Güney, kozların hepsini oynamadan önce, ♠A oynayıp daha sonra küçük bir pik oynar ve buna yerin kozlarından biri ile çakar. Buna perdana yerden çakmak denir. Bu oyunun avantajı Güneyin bir fazla löve kazanmasıdır. Aslında Güney pik perdanlarının ikisine de yerin kozları ile çakıp alacağı löve sayısını 10’a çıkarır.



Deklaranın Elden Çakması

Perdanlara yerden çakmak ilave löve kazanmanın faydalı bir yoludur. Koz kontratında yerde bir renkte kısalık (şikan, tek veya iki kart) olunca bu ihtimali daima düşünün. Deklaran iken elden çakmak normal olarak ilave löve kazanmaz.
Yukarıdaki elleri biraz değiştirelim:

         KUZEY (yer)       GÜNEY (deklaran)
         ♠ A32                            ♠ 4
         ♥ 987                            ♥ ARDV10
         ♦ 7654                 ♦ A2
         ♣ A32                  ♣ 87654

Burada Güneyin gene sekiz sağlam lövesi var. Güney yerin asına gidip küçük bir pik oynayıp elden çaksa gene sekiz lövesi olur. Bunun yerine Güney uzun treflileri sağlamayı planlamalıdır.

İlave löve kazanmak için genel prensip, perdanlara yerden çakmaktır, elden değil. Elinizdeki kozları, rakiplerin kozlarını çekmek için veya rakiplerin alıcılarını tahsil etmelerini önlemek için kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder