15 Şubat 2011 Salı

İnce Noktalar

Cevapçı Yeni Renk Deklare Edince

Cevapçı açanın ikinci deklaresini duyunca genellikle, uygun seviye ve renge karar verir. Bazen cevapçının, karar verebilmek için, ilave bilgiye ihtiyacı olabilir. Cevapçı bu maksatla forsing bir deklare yapar.

Cevapçının en ucuz seviyede yeni rengi, açan 1SA deklare etmemişse, daima forsingtir. (yani, açan bir daha konuşmalıdır.) Açan 1SA deklare ettiği takdirde, cevapçının ilk renginden daha küçük bir rengi deklare etmesi forsing olmaz. Mesela:
                   AÇAN        CEVAPÇI
                   1♦               1♥
                   1SA            2♣

Cevapçının ikinci rengi trefli, ilk rengi körden daha küçük olduğu için, açan treflileri köre tercih ediyorsa pas geçebilir. Cevapçı konuşmasının forsing olmasını istiyorsa üçe sıçramalı ve 3♣ deklare etmelidir. Yukarıdaki tabloda, açanın eli minimum olduğu zaman, cevapçının puanı 12 veya daha fazla olduğunda, opsiyonları arasında üç seviyesinde yeni renk deklare etmek hususu buna işaret etmektedir.
Aslında, cevapçının forsing bir konuşma yapması için mutlaka üç seviyesinde yeni renk deklare etmesine gerek de olmayabilir: cevapçının ikinci rengi ilk renginden daha büyük olursa bunu iki seviyesinde deklare etmesi de forsingtir.
Yani:
                   AÇAN        CEVAPÇI
                   1♦               1♥
                   1SA            2♠

Pik körden daha büyük olduğu için cevapçının ikinci deklaresi forsingtir. Cevapçının 3♠’e sıçramasına gerek yoktur; o zaman deklarasyon merdiveninde çok büyük mesafe kaybedilmiş olur. Bu sekans, cevapçının reversine bir örnektir ve en az 12 puanı olduğunu ifade eder.

Bazı sekanslarda, cevapçının ilk rengini tekrar etmesi bile forsing olur. Çiftin toplam puanlarının zon oynamaya yeterli olduğu konuşmalardan anlaşılmış ise, zon seviyesinin altında her deklare forsingtir.

Mesela:       AÇAN        CEVAPÇI
                   1♦               1♥
                   3♣              3♥

Açan maksimum puanı olan bir eli olduğunu gösteriyor ve cevapçıda en az 6 puan olmalıdır, o bakımdan çiftin mutlaka zon deklare etmesi gerekir. Bu mantıktan hareket edince, cevapçını 3♥ deklaresi forsingtir.

Açanın Reversinden Sonra

Önceki bölümde, açan ilk renginden daha büyük bir rengi iki seviyesinde deklare etmesine reverse dendiğini ve açanın reverse yapması için vatsa veya maksimum puanı olan eli olması gerektiğini görmüştük.
Mesela:
                   AÇAN        CEVAPÇI
                   1♦               1♠
                   2♥

Kör karodan büyük olduğu için, açanın 2♥ deklaresi en az 16-18 puanlık vasat bir eli olduğunu ifade etmektedir. Sıçrayarak yeni renk 3♥ deklaresi çok mesafe kaybına sebep olacağından açan, 19-21 puanlık maksimum eli olduğunda da bu deklareyi kullanır.

Cevapçı prensip olarak, açanın vasat eli olduğunu düşünmelidir ama açanın maksimum eli olabileceği ihtimaline binaen, 6-7 toplam puanı olsa bile pas geçmemelidir. Açanın elini tam tarif edebilmesi için cevapçı bir daha konuşmalıdır. 6-7 toplam puanı olunca, cevapçı daha önce söylenmiş bir rengi deklare edebilir (2♠, 3♦ veya 3♥) veya 2SA diyebilir. Açan, vasat eli varsa pas geçer; maksimum eli olunca da konuşmaya devam eder.

Alıştırma Bir: Cevapçının ikinci deklaresi seviyeyi kararlaştırır

Ortağınız 1♦ ile oyun açtı ve siz 1♥ dediniz. Açanın yalnız minimum kuvveti olduğunu göstermek için yapacağı üç deklare nelerdir?
Açanın 1♠ veya 2♣ deklareleri nasıl bir el gösterir?
Açanın ikinci turda 1SA deklare etmesi 13-14 puanı olan dengeli bir el gösterir. Cevapçını mutlaka zon oynamaya karar vermesi için puanının ne olması gerekir?
Cevapçının zon mu partskor mu oynanacağına karar vermediği puan limitleri nedir?
Cevapçının, partskor oynamaya karar vermesi için puanının en fazla kaç olması gerekir?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder